Lokaler på Skara Stadshotell

Festvåning, kongresshall och mindre salonger

Plats för att umgås

På hotellet finner ni många olika rum för olika sammanhang. Vi har konferensrum, salonger, festvåning och mycket mer. Alla rum är döpta efter kända personer från trakten för att stärka kopplingen till Skara och vår omgivning.

Festsalen

Stadshotellet byggdes år 1875 då järnvägsförbindelsen innebär ökad tillströmning av besökare till Skara. Vår pampiga festsal vittnar om många sorters tillställning. Den stora festsalen är en del av vår festvåning och rymmer 200 sittande gäster. Här finns hörslinga, mikrofon och mygga samt enkel ljudanläggning att tillgå. Festsalen är perfekt för bröllop och middagar, men även konferenser.

Salong Blank

Vår mellansal salong Blank är uppkallad efter Julas ägare familjen Blank. Historien om Julakoncernen med familjen Blank grundades på gården Jultorp i utkanten av Varaslätten i Västergötland. Julas köp av Skara Stadshotell gör att det anrika hotellet nu kan leva vidare. Salongen rymmer 60 personer och används för både konferens, fester och middagar.

Wennerbergs salong

Wennerbergs salong är en mindre sal på festvåningen och är uppkallad efter Gunnar Wennerberg. Under ett halvt sekel intog han en central plats i det svenska kultur- och samhällslivet. Men det är framför allt för Gluntarne han blev känd och ihågkommen. Dessa 30 tonsatta dikter för bas och baryton gavs ut 1849–1851 i tretton separata häften och blev väldigt populära. Rummet är möblerat med styrelsesittning och går bra att använda för mindre middagar eller möten. Salongen är 25 kvm och rymmer 10 personer.

Åsbrinks salong

Lilla salen 2 som den också kallas är även denna en del av festvåningen och döpt efter Eva Åsbrink. Hon var bland annat rektor för Katedralskolan i Skara 19611978, ordförande i stadsfullmäktige i Skara 1963–1966 och ordförande i Skara församlingsdelegerade. Förutom det var Eva också vice ordförande i kyrkorådet, kyrkofullmäktige och riksdagsledamot 1969–1976, invald i Skaraborgs läns valkrets och den första kvinnan i Sverige som disputerade i teologi. Åsbrinks salong är 15 kvm, rymmer 8 personer och har en loungemöblering som funkar för både middagar och möten.

Langlets salong

Vår tredje sal på festvåningen har fått sitt namn av arkitekten Emil Viktor Langlet som ritade Skara Stadshotell 1874–1875. Efter en brand 1909 ritades efterföljande ombyggnad av Lars Kellman från Borås. Idag används salongen för middagar eller möten. Rummet rymmer 12 personer, är 30 kvm och har en styrelsesittning.

Chambre séparée

Franskans Chambre séparée betyder ”enskilt rum”. Chambre séparée utgör ett avskilt rum i en restaurang, ett ”rum i rummet” där man kan stänga till för att undkomma övriga gäster. Rummet är 30 kvm och rymmer 10 personer. Här är det möblerat i styrelsesittning och det går att använda för både middagar och som mötesrum. I rummet får även du som gäst tillgång till en 75 tum TV.

Salong Hernquist

Vår cigarrum är döpt efter den svenska veterinärmedicinens fader Peter Hernquist. Han var lärjunge till Carl Von Linné och 1775 grundade han Sveriges första och världens sjätte Veterinärinrättning i Skara, en läraranstalt för veterinärer. Detta utrymme passar bra för möten eller olika slags provningar – whiskey, öl och vin tex. Rummet är 35 kvm, har loungemöblering och rymmer 11 personer.

Levins rum

Levins rum är vårt tysta rum som är döpt efter Karamellkokerskan Ida Levin som föddes 1886 i Vinköl. Första gången hon sålde sina karameller var på vårmarknaden i Skara 1908. 1918 öppnade hon en affär där hon sålde sina hemkokta karameller. Först huserade hon på Malmgatan där hon drev sin rörelse fram till 1926 och efter det fanns butiken på Marumsgatan 10.

Katas matsal

Vår fina eventmatsal rymmer 108 sittande personer och är döpt efter Kata som levde för tusen år sedan. Hon var husfru på det stora godset Varnhem och att vi känner till hennes namn beror på att hennes grav täcktes av en imponerande runsten. Graven var placerad precis intill kyrkoruinen på norra sidan och denna visar tydligt att Kata tillhörde det dåtida samhällets elit. Katas matsal passar perfekt för event, middagar, större möten, julbord och liknande.

Brattgård

Brattgård är en av våra konferensrum och är döpt efter Helge Brattgård, född i Göteborg 1920. Han var en svensk teolog och biskop i Skara stift 1969–1985.

Aurelius

Vårt konferensrum heter Aurelius och är döpt efter Erik Aurelius, en svensk teolog och professor som var biskop i Skara stift 2004–2012.

Bonnier

Konferensrummet Bonnier är uppkallat efter Åke Gabriel Bonnier, född 1957 i Stockholm. Han är sedan 2012 biskop i Skara stift.

Grape

Karl-Gunnar Grape gav inspiration till vårt konferensrum Grape. Han föddes i Umeå 1922 och var även han biskop i Skara stift 1985–1989.

Lönnermark

Lönnermark är ett av våra större konferensrum och är döpt efter Lars Göran Gillis Lönnermark, född 1939 i Göteborg. Han är en svensk biskop emeritus och överhovpredikant. Han var biskop i Skara stift 1989–2004.

Skicka bokningsförfrågan

Oavsett om du vill arrangera bröllop, fest, minnesstund eller dop så skräddarsyr vi upplevelsen efter era önskemål. Fyll i formuläret så hör vi av oss.