Renovering av Skara Stadshotell

Detta har vi förnyat och uppdaterat

Ett hotell med mycket historia

Skara Stadshotell är ett elegant och anrikt hotell mitt i centrala Skara. Hotellet byggdes redan år 1875 och här har både studenter dansat och kungligheter ätit flott i de pampiga salongerna. Hotellet har byggts om och byggts ut i olika omgångar, och arrangerat allt från musikfestivaler och oktoberfester till stadslopp och revyer.

Sedan vi tog över ägandet av Skara Stadshotell under 2020 har vi gjort omfattande renoveringar av hotellet. Vi har bevarat den eleganta och klassiska stilen och rustat upp med moderna detaljer. Tanken har alltid varit att göra detta tillsammans med skaraborna, vilket resulterat i att vi valt att använda lokala entreprenörer i renoveringsarbetet.

Två år av renovering

Under denna långa och omfattande renoveringsperiod har vi fokuserat på att bevara så mycket som möjligt men samtidigt utveckla och modernisera hotellet. Vi har gjort allt från att byta undertak och måla om till att köpa ny inredning och installerat jordfelsbrytare.

Några allmänna uppdateringar som vi gjort och som gäller för hela huset är att vi har installerat ett nytt heltäckande brandlarm. Vi har också fixat ett styr- och övervakningssystem på VVS som kommer att bidra till att fastigheten blir mer energieffektiv. Nätverket är nytt på hela hotellet och det finns ett nytt inbrott- och passersystem. Vi har uppdaterat avloppssystemet och installerat ljudanläggningar överallt förutom på Stay & Go. Vi har även gjort omfattande brandskyddsåtgärder i huset som att installera nya brandpartier och dörrar, sätta upp utrymningsskyltar, fixa otätheter och se till så att ventilationen stängs av vid brandlarm.

Uppdateringar utvändigt

Redan innan du går in på Skara Stadshotell kan du se att det hänt saker. Förutom att vi installerat ny belysning, monterat sex nya flaggstänger och piffat med en gammal telefonkiosk och nya blommor har vi gjort många uppdateringar på utsidan av hotellet.

  • Parkeringen har uppgraderats. Vi har tagit bort asfalten och ersatt med marksten och granithällar. Vi har även skapat två handikapparkeringar.
  • På gångstråken har vi installerat vattenburen markvärme för att undvika isfläckar på kalla dagar.
  • Entrén vid parkeringen har byggts om. Vi har bytt ut de gamla skivorna mot cortenplåt.
  • På innergården har vi bytt plattor som varit trasiga och installerat ny ljudanläggning.
  • Vi har målat och renoverat alla fönster och höjt räcket på balkongen vid festsalen.

Ett helt nytt entréplan

Så fort du kliver in på Stadshotellet möts du av vårt totalrenoverade entréplan. Här har vi byggt något som vi kallar för Barception som innefattar bar, reception och café. Hit kan du komma och äta och dricka gott i princip alla dygnets timmar. På entréplan finns också nya publika toaletter inklusive handikapptoalett och bagageutrymme. Vi har gjort ett kontor till vår hotellchef, installerat nytt ventilationssystem och renoverat både cigarrummet och det tysta rummet. Det gamla glastaket är bytt då det läckte in och har blivit ersatt med tre takkupoler. Vi har också reparerat och förstärkt limträbalken som låg tillsammans med glastaket. Bjälklaget i vår co-working är bytt och vi har under renoveringen hittat en gammal järnpelare som vi tagit fram. Spelhallen som finns en trappa upp har uppdaterats med nytt golv, undertak, lampor och väggar.

Upprustning av våra hotellrum

Alla våra rum har genomgått olika slags uppdateringar och moderniseringar. Vi har gjort allt från att tapetsera, måla och byta fönster till att köpa ny inredning och slipa golv. Vi har fixat ventilation, uppdaterat el, gjort brandskyddsåtgärder och bytt belysning. Våra lyxigare rum har totalrenoverats och ritats av arkitektbyrån MOD och inom närmsta tiden kommer vi byta brandlarmet i Stay & Go och koppla ihop det med övriga delar av hotellet.

Fix i festsalen

Vår pampiga festvåning har vi lagt mycket kärlek på. I vår stora sal har vi målat, bytt el, renoverat dörrar och lagt nytt golv i massiv ekparkett. I de små rummen bredvid har vi slipat golven samt målat om väggar och tak. Vi har installerat en ny ljudanläggning och köpt ny inredning.

Övriga förnyelser på hotellet

I köket har vi installerat ett nytt släcksystem i kåporna över stekbordet, monterat ny fläktkåpa över diskmaskiner och renoverat vårt personalrum. I källaren har vi målat om och fått en helt ny närvarostyrd belysning som innebär att det automatiskt tänds med hjälp av rörelsesensorer så fort någon kommer in i rummet. Vi har uppdaterat foajén genom att fräscha upp det gamla, byta belysning och installera nytt brandlarm. Även konferensen har piffats upp med nya mörkläggningsgardiner och inredning.

Renovering i framtiden

Det finns såklart planer på att fortsätta att utveckla hotellet. Under våren kommer det installeras 10 laddningsplatser för elbilar och i källaren under Stay & Go ska det bli ett gym. Vår kongresshall ska genomgå en uppfräschning i form av ny ljudanläggning, målning av väggar, byte av belysning, renovering av ventilationsaggregatet samt uppgradering av den tekniska utrustningen. Vårt mål är att Skara Stadshotell ska leva vidare i många år.

Intervjuer med några lokala entreprenörer

”Jag har nog varit här 100 gånger i samband med bröllop och fest”

Mats Magnusson bor i Skara och har jobbat som samordnare för målarna på Skara Stadshotell. Han tycker att det roligaste har varit att jobba med festvåningen. Han har målat här många gånger under årens lopp och tycker att det är fint att det gamla är bevarat. Han hade sitt 50 årskalas i festvåningen och säger att han nog varit här 100 gånger i samband med bröllop och fest.

Mats har många minnen från Skara Stadshotell. Han lärde sig simma i det gamla badhuset, tog sitt första penseldrag på Stadshotellet 1986 och har även skött garderoben med handbollsklubben som bidragit med pengar till föreningen.

”Jag fick flashbacks när jag passerar det gamla dansgolvet under arbetsdagen”

Elmontören Magnus Fremst har fixat all el i huset sedan 1987 och tyckte det var väldigt trevligt att genomföra ännu en renovering. I oktober 2020 var Magnus först på plats och installerade utebelysningen så att hotellet såg någorlunda representativt ut från utsidan. Att Skara Stadshotell öppnar igen tycker Magnus är jätteviktigt för hela Skara Centrum. Han träffade själv sin fru på discot på hotellet 1990 och berättar att han fick flashbacks varje dag när han passerar det gamla dansgolvet under renoveringsarbetet.

”Jag jobbade på Beijer byggmaterial tidigare och träffade alla från Skarab som var där och köpte byggvaror. Alla var så trevliga så jag sökte praktikplats”

Stina, praktikant på Skarab

”Detta är det mest utmanande och roligaste jobbet jag har gjort under mina år som golvläggare.”

Jonas och Jocke från Golvtjänst AB har varit ansvariga för all kakel- och klinkersläggning, golven i hotellrummen och alla textila mattor i korridorer och trappor. De tycker att den största utmaningen har varit att komma fram bland alla hantverkare som jobbat på samma ytor. Båda tycker att renoveringen av hotellet har varit fantastiskt roligt och utmanande, och menar att Skara Stadshotell är en saknad samlingspunkt som de flesta skaraborna har gått till. Jonas säger att detta är det roligaste jobb han gjort under sina 34 år som golvläggare.

”Skara kommer få Sveriges finast stadshotell”

Joakim Sventoft kommer från Hjo och har tillsammans med teamet på hans företag Sibab Interior AB stått för den mesta inredningen på hotellet. Den största utmaningen för de i detta projektet har varit att få ihop bredden och mängden inredning på den angivna leveranstiden. Joakim uppskattar verkligen att Jula haft korta beslutsvägar och att man haft fokus på gedigna materialval och inredning som ska hålla över tid. I och med det kommer Skara få det finaste Stadshotellet i Sverige. Han är väldigt tacksam över den goda stämningen och dialogerna som varit genom projektet där alla jobbat som ett team för att uppnå det här fina resultatet.

Bilder